Słodkie, pyszne kulki, jak rafaello z kaszy jaglanej? Proste, ekologiczne i zdrowe ucieszą bardziej od tych sklepowych. Prezentujemy przepis na wegańską pyszność, którą przygotujecie szybko ze swoimi pociechami lub znajomymi.
Rafaello jaglane
Składniki:
- 75 g kaszy jaglanej
- 200 ml mleka kokosowego/wody/mleka roślinnego
- 4 łyżki wiórek kokosowych;
- 2 łyżki mąki kokosowej lub migdałowe
- 70 ml syropu klonowego;
- nasiona z 1 laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego;
- 15 migdałów bez skórki;
- wiórki kokosowe do obtoczenia.
1) Kaszę jaglaną ugotować w mleku kokosowym, nie mieszając tylko lekko potrząsając rondelkiem. Potrwa to od 10 do 15 minut. Kiedy się ugotuje, zostawić garnek na 5 minut przykryty pokrywką.
2) Jeszcze ciepłą zblendować dokładnie z wiórkami, mąką, syropem klonowym i wanilią. Nabierać porcje masy i w dłoniach formować kulki nadziewając je blanszowanymi migdałami oraz obtaczając w wiórkach. Przechowywać w lodówce.
Uczestniczy warsztatów w ramach projektu "EkoRynek - jeMY zdrowie!" finansowanych z Programu FIO Śląskie Lokalnie 2016 już przetestowali przepisy. Smacznego!