Kino Na Starówce

Kino Helios

Niedziela, 27 kwietnia 2025 r.  Imieniny: Teofila, Zyty

Restauracja Capitol

Suszec, ul. Pszczyńska 92a
Telefon: 502 67 44 88

Z A P R A S Z A M Y

Smacznie i gościnnie

Restauracja powinna kusić smakiem, wygodą i finezją. Aby urzeczywistnić tą sentencję zapraszamy do odwiedzenia Capitolu - Naszej nowej Restauracji.

Gość w dom...

To całkiem niedaleko, bo w Suszcu przy ul. Pszczyńskiej. Jasna przestrzeń z nutą elegancji – wita nas na pierwszym kroku po otwarciu drzwi wejściowych. Jeśli ktoś zastanawia się, gdzie zaprosić gości na wesele albo chrzciny – oto wymarzone miejsce. 
Capitol oferuje dwie duże sale, w których zmieści się po 140 osób w każdej oraz jedną mniejszą na ok. 30 osób. Z każdej dużej sali można przejść na przylegający do niej osobny taras. Restauracja do dyspozycji swoich gości oddaje wygodny parking.

Pieczony prosiaczek

Koronną specjalnością kuchni Capitolu jest kuchnia śląska i kuchnia fusion. W menu, obok tradycyjnych: rosołu z nudlami, rolady, klusek i modrej kapusty, znajdują się chętnie zamawiane: płonący udziec, czyli – jak zapewniają właściciele - smaczna tylna szyneczka, i peklowany dwa dni wcześniej w specjalnym piecu pieczony prosiaczek. Właściciele restauracji nie ukrywają, że to właśnie te dania cieszą się największym powodzeniem na organizowanych tu wieczorach kawalerskich. Goście Capitolu chętnie zamawiają też tzw. stół wiejski, czyli okazałą paterę wędliniarskich specjalności: swojskich wędzonych kiełbasek, krupnioka, salcesonów, pieczonych żeberek i skrzydełek w miodzie – szczególnie panowie rzadko sobie odmawiają. Nieco lżejsze tzw. rodzinne półmiski preferują panny na panieńskich i mamy na rodzinnych przyjęciach. Są to półmiski panierowanych mięs drobiowych lub w innej wersji – pełne domowej roboty pierogów w różnych smakach. Zarówno "stół wiejski” jak i "rodzinne półmiski" – to prawdziwy hit świadczonych przez Capitol usług cateringowych.

Wesele z pomysłem

Narzeczeni, którzy decydują się na przyjęcie w Capitolu mogą pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa. Nie ma znaczenia ile pięter, ma liczyć sobie tort. Cukiernik Capitolu sprosta każdemu wyzwaniu, choć przyznaje, że życzenia co do słodyczy na weselach bywają zaskakujące. Menu serwowanych gościom potraw również skrupulatnie ustalane jest przed przyjęciem i uwzględnia życzenia przyszłych Państwa Młodych. Gdy zdecydują, że alkohol, który trafi na stoły, przywiozą sobie sami – nie ponoszą z tego tytułu żadnych dodatkowych opłat, np. za "udostępnienie" kieliszków, a potem ich posprzątanie i umycie, a także ewentualne straty – jak to niestety mają często w zwyczaju w innych restauracjach. Wystrój sali koresponduje kolorystycznie z bukiecikiem Panny Młodej. Świeżo upieczeni małżonkowie, na progu Capitolu witani są świeżo wypieczonym chlebem i solą. Nie płaci się też dodatkowo za szampański toast, a goście mogą bawić się tak długo, jak zechcą.

Ciasta, dania mięsne, pierogi i desery przygotowywane są na miejscu z najlepszej jakości składników. Dla uwieńczenia smaku każdej z potraw potrzeba nie tylko zainwestowania czasu i pomysłowości, ale i serca. Musimy więc, zamawiając np. kaczkę, pozwolić sobie na trochę wolnego, a mistrzowi kuchni dać szansę, by mógł sprostać naszym kulinarnym oczekiwaniom. Na pewno warto.

 



POLECAMY RÓWNIEŻ
NAJŚWIEŻSZE INFORMACJE

sonda

wszystkie

Za co doceniasz Żory?

newsletter

Chcesz być na bieżąco zapisz się!

Twój adres e-mail:

© 2006-2025 Fundacja Sztuka, Gazeta Żorska  |  e-mail: gazeta@gazetazorska.pl, portal@gazetazorska.pl           do góry ^
Industry Web Zarządzaj plikami "cookies"