Baza firm

Ogłoszenia

Auto salon

Kino

Konkursy
Niedziela, 24 listopada 2024 r.  Imieniny: Flory, Jana

Nasza Tożsamość. Realne eksponaty w wirtualnym świecie. Prace w toku

18.11.2016

Kuchnia w śląskim domu była i jest jego duszą, miejscem życia rodzinnego, wypełnionym zapachami kołocza, szpajzy, krupnioków, rolady, modrej kapusty i wielu innych potraw typowych dla tego regionu.

Kolejnym z obszarów wystawy jest dawna śląska kuchnia. Wygląd i specyfika jej wnętrza pozostawała przez dziesięciolecia niezmienna, chociaż coraz rzadziej można spotkać tę, tradycyjnie umeblowaną. Ważne miejsce w kuchni zajmuje kredens kuchenny (byfyj), a na nim waga, formy na baby drożdżowe, okrągły, blaszany pojemnik na chleb z napisem w języku niemieckim oraz inne przedmioty niezbędne do pracy w kuchni. W szafkach (szrankach) pochowane czekają filiżanki, kubki (kufki), butelki (flaszki) czy talerze. Najważniejszym jednak elementem wyposażenia zawsze pozostawał stół, przy którym rodzina spożywała wspólne posiłki, dyskutowała, spędzała razem czas. Był on też miejscem, gdzie gospodyni przygotowywała posiłki. Na stole z reguły znaleźć było można przedmioty związane z typowymi pracami kuchennymi, takie jak stolnica, wałek do ciasta czy mikser. Kuchnia to również całe mnóstwo pojemników, pojemniczków, naczyń i sprzętów związanych z przechowywaniem żywności, takich jak szafki na produkty sypkie czy wiszące półki (rómka), na których przechowywano w porcelitowych pojemnikach przyprawy kuchenne. Na metalowym piecu znajdowały swoje miejsce żeliwne i kamionkowe garnki (buncloki) oraz specjalna patelnia służąca do palenia ziaren zbóż z przeznaczeniem na kubek kawy.

Do pomieszczenia kuchni wchodzimy bezpośrednio z komory/sieni. Na ścianie wejściowej, patrząc na lewo, znajduje się I. zespół obiektów związany z przechowywaniem żywności, w którym dominującą rolę odgrywa szafa do przechowywania produktów sypkich. W niej wyeksponowane są różnego rodzaju torby i torebki z produktami takimi jak mąka, cukier, sól, czy różnego rodzaju kasze.

Patrząc dalej, przy ścianie po lewej stronie, znajduje się II. zespół obiektów, z centralnie umieszczonym kredensem kuchennym, zwanym byfyjem, który również związany jest z przechowywaniem produktów spożywczych, ale też naczyń kuchennych i ceramiki. U góry na kredensie umieszczone są formy na baby wielkanocne oraz metalowa waga spożywcza, obok której stoi lampka naftowa.  Poniżej, na kredensie znajduje się wyszywana serweta kuchenna, na której stoi blaszana, okrągła puszka na chleb z napisem w języku niemieckim wraz z ręczną krajalnicą do chleba oraz podręczną wagą. W zamkniętych szafkach kredensu znajdują się różnego rodzaju naczynia ceramiczne, począwszy od kubków, kufli, kieliszków, a skończywszy na urządzeniach kuchennych, takich jak młynki, cedzaki, maszynki do przerobu produktów spożywczych. W szufladach znajdą się sztućce i pomniejsze przedmioty codziennego użytku.

III. zespół przedmiotów, znajdujący się na końcu ściany po lewej stronie, naprzeciwko zespołu pierwszego, przedstawia obiekty związane z zachowaniem i utrzymaniem czystości. Znajdziemy tu małą szafkę, na której umieszczona jest misa i dzbanek na wodę, mydelniczka i środki czyszczące. Szafka zasłonięta jest makatką kuchenną (ancug lub forchang), która zasłania umieszczone na półce żelazko na duszę i inne sprzęty codziennego użytku. Nad szafką wisi półka, na której znajduje się mosiężny moździerz z tłuczkiem i lampa naftowa. Od półki swobodnie zwisa ozdobna makatka kuchenna.

IV zespół przedmiotów umieszczony jest przed kredensem kuchennym i stanowią go przedmioty ułatwiające prace codzienne w kuchni, takie jak taboret i ryczka.

Po prawej stronie ekspozycji, patrząc od strony wejścia, na przeciwległej ścianie znajduje się V zespół obiektów związany z przygotowaniem żywności. Głównym obiektem jest tutaj metalowy piec opalany węglem bądź drzewem, na którym umieszczone zostały metalowe i gliniane naczynia służące do gotowania (ważenia) posiłków. Nad piecem zawieszono metalowy wieszak, na którym wyeksponowane zostały pokrywki na naczynia oraz różnego rodzaju chochle.

VI zespół znajduje się na ścianie okiennej i dotyczy tematu przygotowania posiłków i ich spożywania. Główny element zespołu stanowi stół wraz z krzesłami, na którym umieszczona została stolnica i przedmioty związane z przygotowaniem potraw, takie jak wałki, tłuczki, mikser, miski. Stół zaaranżowano jako miejsce pracy gospodyni, która właśnie przygotowuje kluski śląskie.

VII zespół umiejscowiony został po prawej stronie ściany wejściowej i obejmuje przedmioty związane z przechowywaniem produktów sypkich, podobnie jak zespół I, z tą różnicą, że tutaj wyeksponowane są głównie ceramiczne pojemniki na produkty sypkie i przyprawy. Głównym elementem wyposażenia jest wisząca drewniana półka, na której ustawiona została ceramika.

VIII zespół stanowią luźne obiekty wyposażenia kuchni, takie jak wiszącą lampa kuchenna, pamiątki ślubne i ozdobne makatki kuchenne.

300 eksponatów Muzeum Miejskiego w Żorach, które wchodzą w skład tworzącej się wystawy „Nasza Tożsamość”  zostało zdigitalizowanych, zaś ich cyfrowe wizerunki zostaną udostępnione przez internet do wirtualnego oglądania.

Akcja ta realizowana jest w ramach projektu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego „Kultura cyfrowa 2016” przez żorską „Fundację Sztuka” we współpracy i partnerstwie z Muzeum Miejskim w Żorach.

Dofinansowano ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.



Aby dodać komentarz musisz się zalogować!

Nie masz konta? - zarejestruj się


NAJŚWIEŻSZE INFORMACJE

sonda

wszystkie

Za co doceniasz Żory?

newsletter

Chcesz być na bieżąco zapisz się!

Twój adres e-mail:

© 2006-2024 Fundacja Sztuka, Gazeta Żorska  |  e-mail: gazeta@gazetazorska.pl, portal@gazetazorska.pl           do góry ^
Industry Web Zarządzaj plikami "cookies"