Na zakończonych właśnie targach Polagra Food 2009, Mokate otrzymało dwa złote medale oraz nagrodę publiczności. To kolejne wyróżnienia w wieloletniej historii Polagry, które trafiły zarówno do Mokate S.A. w Ustroniu jak i Mokate Sp. z o.o. w Żorach.
W Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych Polagra-Food (14-17 września) uczestniczyło 800 przedsiębiorców przemysłu spożywczego i gastronomicznego z Polski i wielu krajów świata, m. in. Belgii, Białorusi, Bułgarii, Chin, Czech, Danii, Finlandii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Portugalii, Tajwanu, Ukrainy oraz Włoch. Wystawcy zaprezentowali ponad 100 nowości rynkowych a ekspozycja zajęła 18 000 metrów kwadratowych. Honorowy patronat nad targami objął tradycyjnie Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Złote medale Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra-Food 2009 otrzymała: seria herbat "Green Sense Loyd Tea" i kaw - "Mokate Primo Gusto". Naturalne "Biszkopciki dziecięce" (wytwarzane w zakładzie w Czechach) otrzymały nagrodę publiczności.Nagrody z rąk wiceministra Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Mariana Zalewskiego, prezesa Międzynarodowych targów Poznańskich Andrzeja Byrta oraz prof. Emila Wąsowicza, Rektora Akademii Rolniczej w Poznaniu odebrała w imieniu Mokate dyr. Urszula Holeksa.
Jak powiedziała nam Sylwia Mokrysz, członek Zarządu Mokate S.A. w Ustroniu, targi Polagra Food już tradycyjnie przyciągnęły sporą rzeszę zwiedzających i specjalistów z branży. Można jednak zauważyć, że liczba ta z roku na rok maleje. "Cenię sobie tę imprezę, lecz wydaje mi się, że aby utrzymać jej rangę pożądana byłaby zmiana formuły targów."
Seria kaw Mokate Primo Gusto to miksy kawowe na bazie kawy naturalnej, stworzone z myślą o tych, którzy w filiżance poszukują smaku wybornej, włoskiej kawy. Zawierają więcej mleka niż typowe cappuccino - na potrzeby tej linii stworzono nowy zabielacz o większej zawartości mleka w proszku. W ich skład wchodzi minimalna domieszka naturalnej kawy mielonej - jest jej na tyle dużo, aby napój miał charakterystyczny kawowy aromat, ale nie aż tyle, aby była wyczuwalna w sposób typowy dla kawy mielonej zaparzanej po turecku.
Linię herbat zielonych Mokate Loyd Tea wzbogaciła Green Sense Aromatherapy. Oprócz walorów smakowych typowych dla najlepszych herbat, wyróżnia się wyjątkowymi aromatami. Loyd Tea Green Sense Aromatherapy to wysokiej jakości herbata połączana z egzotycznymi dodatkami smakowymi, takimi jak: granat, limonka, aloes, czerwony grapefruit, opuncja, czy pigwa. Na szczególną uwagę zasługuje rarytas dla koneserów - herbata biała z lawendą. Wszystkie herbaty Loyd Tea Green Sense Aromatherapy posiadają potencjał antyoksydacyjny (PAX). Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które osłabiają negatywne działanie wolnych rodników, chronią DNA i wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. info: Mokate (ok)