06.04.2009
„Flair Barmański” to widowiskowa wersja konkursu dla barmanów, gdzie uczestnik używając butelek z alkoholem lub shakerów (do mieszania drinków) sprawnie nimi żongluje, rzuca, kręci. Liczy się precyzja, pomysłowość, dokładność ale i prezencja barmana. Imprezie towarzyszy szybka muza nakręcająca tempo zabawy.
W konkursie "klasycznym" nacisk kładzie się na detale: konkretny drink musi być sporządzony wedle ścisłych reguł: w odpowiedniej szklance, dostatecznie schłodzonej, z odpowiednimi proporcjami składników. W określonym czasie należy przygotować kilka takich samych drinków. Ważne jest, w jaki sposób barman się prezentuje, jak trzyma szkło. Musi być opanowany, wręcz dystyngowany.
Konkursom zawsze towarzyszy szeroka publiczność, który jednych „mikserów” dopinguje, innych wprawia w zdenerwowanie i stres.
Mojito nights Hemingwaya
Mojito jest najstarszym, kubańskim koktajlem, którego nazwa pochodzi od afrykańskiego słowa „mojo”, co oznacza "rzucić mały urok".
Przepisów na mojito jest mnóstwo. Podawany zawsze w wysokiej szklance, swoją niezwykłość drink zawdzięcza orzeźwiającemu sokowi z limonki i gniecionym z cukrem liściom mięty. Jako pierwowzór uznaje się recepturę z La Bodeguita del Medio w Hawanie – lokalu, w którym koktajl się narodził i gdzie często widywano Ernesta Hemingwaya, znanego pisarza, wielbiciela Mojito. kamilus