„Poczuj radość z gotowania“- pod tym hasłem odbywają się żorskie Wege Spotkania. W ich ramach można będzie nie tylko nauczyć się gotować wegańskie potrawy (czyli takie, do których nie tylko nie używa się mięsa, ale także żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak np. mleko czy jajka), ale przede wszystkich będzie można je spróbować.
Na bezpłatne warsztaty z wege-gotowania organizatorzy zapraszają w dwóch terminach: 30 sierpnia oraz 5 września w godzinach od 9:00 do 13:00. Na te warsztaty trzeba się jednak zapisać i tu decyduje kolejność zgłoszeń.
Dodatkowo podczas żorskich śniadań na trawie w dniu 23 sierpnia zorganizowane zostaną otwarte warsztaty, na których przygotowane zostaną wegańskie śniadanie w kilku odsłonach. Będą m.in. naleśniki, krem czekoladowy z daktyli, jaglanka oraz popularna owsianka w dwóch odsłonach – na słodko i na wytrawnie. Na tych otwartych warsztatach wszyscy chętni będą mogli się przyglądać jak robić poszczególne potrawy, spróbować ich na bieżąco, czy nawet samemu coś upichcić.
Wszystkimi potrawami, które przygotujemy w ramach powyższych warsztatów, będziemy częstować zupełnie za darmo – mówi Mateusz Zapart, jeden z organizatorów – 23 sierpnia na żorskim Rynku, 30 sierpnia w Parku Cegielnia i 5 wrześnie ponownie na żorskim Rynku. Wszystko w godzinach od 14:00 do 18:00 – dodaje.
Zapisy na warsztaty z wege-gotowania przyjmowane są na adres mailowy warsztaty@powiew.org. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Organizatorem żorskich Wege Spotkań jest Miejski Ośrodek Kultury w Żorach (www.mok.zory.pl) oraz kolektyw POWIEW (www.powiew.org) w ramach projektu „PODDASZE” dofinansowanego ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Dom Kultury+ Inicjatywy lokalne 2015.
Profil wydarzenia i kolektywu na facebook-u: fb.com/powiewkolektyw
info. POWIEW / MOK