Grzańce Mokate zdobyły „Śląski Znak Jakości w branży spożywczej” - nagrodę, która w zamyśle ma promować wyroby o szczególnie wysokiej jakości pochodzące z lokalnego rynku.
Dyplomem oraz statuetką „Śląskiego Znaku Jakości” uhonorowana została cała linia Grzańców Mokate, a mianowicie: „Zbójnicki na ogniu”, „Śliwkowy palony”, „Kozacki na miodzie” oraz „Grzeszny malinowy”. Regionalny, cenny dowód uznania potwierdza renomę, jaką zdobyły nasze Grzańce w kraju i poza jego granicami.
Oceny produktów w ramach Śląskiego Znaku Jakości w branży spożywczej dokonuje corocznie Kapituła pod patronatem Naczelnej Organizacji Technicznej. Członkami Kapituły są przedstawiciele Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Klubu Federacji Konsumentów, Zrzeszenia Prywatnego Handlu i Usług, Banku Gospodarki Żywnościowej oraz Producenci i Przedsiębiorcy z terenu Śląska, którzy dobrowolnie zgłosili chęć pracy w Kapitule.
Intencją przedsięwzięcia jest wyłanianie wyrobów spożywczych o szczególnie wysokiej jakości oraz regionalnych wyrobów kulinarnych i ich producentów, co zmierza do podniesienia konkurencyjności w produkcji żywności, a także do tworzenia nowych więzi, pomysłów i inicjatyw oraz popularyzacji regionalnych i lokalnych wyrobów.
Grzańce Mokate są wyjątkowe - wysokiej jakości produktu towarzyszy unikalna technologia wytwarzania; wykorzystanie mikrokapsułek zawierających oryginalny alkohol stawia Grzańce w rzędzie najbardziej innowacyjnych produktów spożywczych ostatnich lat.
Jak zwykle w takich wypadkach zdobyta popularność zaczyna obrastać w anegdoty. Oto latem, podczas fali niezwykłych upałów, słuchaczka jednej z rozgłośni radiowych doniosła redaktorowi dyżurnemu o interesującej wywieszce zauważonej w lokalu gastronomicznym w Szczyrku. Wywieszka informowała, że lokal serwuje „Mrożone Grzańce” (!). Dowodzi to ponad wszelką wątpliwość, że Grzańce smakują w każdej postaci i o dowolnej porze roku.