Baza firm

Ogłoszenia

Auto salon

Kino

Konkursy
Środa, 13 listopada 2024 r.  Imieniny: Benedykta, Mikołaja, Stanisława

Mokate spogląda w stronę ekożywności

16.01.2012
Mokate spogląda w stronę ekożywności

Jak podaje Państwowy Instytutu Badawczy w Puławach wartość rynku żywności ekologicznej w 2011 roku w Polsce zamknie się kwotą około 50 mln euro. Pod koniec 2010 r. w Polsce było prawie 21 tys. gospodarstw ekologicznych, w stosunku do poprzedniego roku ich liczba wzrosła o ponad 20 proc - wynika z najnowszego raportu Inspekcji, Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Dziś wartość rynku szacowana jest już na około 0,5 miliarda złotych, z czego około połowa przypada na produkty przetworzone. Zdaniem ekspertów w ciągu kilku lat wartość rynku wzrośnie do 1 mld zł. Przybywa, więc firm i gospodarstw produkujących ekologiczną żywność.
– Moim zdaniem to dopiero początek rozwoju zainteresowania tymi produktami – uważa Teresa Mokrysz, właścicielka grupy Mokate. - Już dziś obserwujemy w tym segmencie wzrosty sprzedaży na poziomie 15 – 20% rok do roku, a pojemność rynku daleka jest od nasycenia – dodaje.
Jak informuje Inspekcja, Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, we wrześniu produkcją ekologicznej żywności, – czyli wytwarzanej wyłącznie z naturalnych surowców oraz posiadającej certyfikat i unijne oznaczenia – zajmowały się 324 firmy.
- W realizowanej aktualnie strategii rozwoju grupy, Mokate nie planowało własnej aktywności w tym segmencie rynku. Co nie oznacza, że go nie monitorujemy – podkreśla Teresa Mokrysz. – Choćby tylko ze względu na zioła, które wykorzystujemy do produkcji herbat, jesteśmy zainteresowani rozwojem upraw ekologicznych. Nie możemy, zatem wykluczyć, że w przyszłości mocniej wejdziemy już nie tylko w pozyskiwanie surowca. Jeżeli pojawi się dobra propozycja lub ciekawa oferta będziemy się zastanawiać. – podkreśla Teresa Mokrysz.
Przypomnijmy, że swój udział w rynku herbat ziołowych na podstawie danych sprzedażowych Mokate szacuje na około 25%. Aby zapewnić najwyższą, jakość surowca zielarskiego - od samego początku - postawione są ostre kryteria jakościowe przy doborze stosowanych surowców ziołowych. Monitoringiem obejmujemy cały cykl produkcyjny rozpoczynając od źródła, czyli dostawców tj. od uprawy, poprzez zbiór i transport do fabryki w Ustroniu. Dziś Mokate współpracuje z kwalifikowanymi dostawcami z kilku regionów. Najważniejsi z nich pozyskują zioła w województwach świętokrzyskim, podkarpackim i lubelskim. Ważne jest położenie upraw, odległość od zakładów przemysłowych, wreszcie parametry fizykochemiczne i mikrobiologiczne a przede wszytki zawartość środków ochrony roślin tj. pestycydów oraz stan środowiska naturalnego w danym regionie.
Nie tylko Polska
Centra produkcyjne Mokate zlokalizowane są w Polsce i Czechach. - Od lat udowadniamy, że sprzedawać można praktycznie w każde miejsce na świecie. Zawsze jednak należy brać pod uwagę koszty logistyczne – wyjaśnia Teresa Mokrysz. - Ten wybór okazał się optymalny dla firmy. Dzięki takiej strukturze czerpiemy wiedzę z kilku rynków, nie będzie nadużyciem stwierdzenie, że dla firm Mokate rodzime rynki (te w granicach UE) to dziś blisko 65 milionów konsumentów, dopiero dalej zaczyna się eksport. Zatem podejmując decyzję w sprawie produkcji, czy też tylko dystrybucji ekożywności, w pierwszej kolejności oprzemy się na konsumentach z tych państw – kończy Teresa Mokrysz.

 

Grupa Mokate, jest jednym z największych producentów kawy rozpuszczalnej i herbaty w Polsce, Czechach, na Słowacji oraz Węgrzech. W 2009 r. skonsolidowane przychody firmy wyniosły ok. 512 mln zł. Rok później odnotowano kilkunastoprocentowy wzrost, a w 2011 roku grupa chce przekroczył poziom 600 mln złotych przychodów. Od kilku lat, ponad połowa przychodów (55% w 2009 roku i 57% w 2010 roku) generowane jest w eksporcie. Po zakończeniu realizowanego programu rozbudowy na przestrzeni dwu najbliższych lat, 2011-2012, zdolności produkcyjne Mokate w Żorach i Ustroniu zwiększą się o około 25 proc. Od 1 stycznia 2011 roku, MOKATE SA jest Autoryzowanym Przedstawicielem producenta kaw Lavazza.



NAJŚWIEŻSZE INFORMACJE

sonda

wszystkie

Za co doceniasz Żory?

newsletter

Chcesz być na bieżąco zapisz się!

Twój adres e-mail:

© 2006-2024 Fundacja Sztuka, Gazeta Żorska  |  e-mail: gazeta@gazetazorska.pl, portal@gazetazorska.pl           do góry ^
Industry Web Zarządzaj plikami "cookies"