Na początku października w sklepach pojawi się nowy, wyjątkowy produkt Mokate: napój Latte Cha, czyli połączenie ekstraktu kawy, herbaty oraz mleka, cukru i aromatów.
Swymi korzeniami sięga do tradycyjnego, najpopularniejszego na świecie, indyjskiego napoju Masala Chai. W produktach Mokate odnajdziemy czar dalekiego wschodu wzbogacony kawą oraz charakterystycznym smakiem naparu z czerwonokrzewu afrykańskiego – rooibos. Latte Cha oferowane będzie w dwóch smakach: Latte Cha Green - nieco goryczkowaty, pikantny, ale mimo to lekki; oraz Latte Cha Black - napój o smaku łagodnym i ciepłym.
Latte Cha Green to napój składający się z ekstraktu herbaty zielonej, ekstraktu kawy, mleka, cukru oraz aromatów pieprzu, kardamonu, cynamonu i anyżu. Bardzo dobrze oddaje cechy herbaty zielonej - jest nieco goryczkowaty ale lekki w smaku. Dodatek kawy (nie występujący w oryginalnym napoju indyjskim) powoduje, iż smak miksu jest pełniejszy i bogatszy. Odpowiednio dobrane przyprawy wprowadzają nutę pikanterii.
Latte Cha Black to z kolei łagodny napój skomponowany z ekstraktu z liści czerwonokrzewu afrykańskiego (rooibos), ekstraktu kawy oraz aromatów imbiru i cynamonu. Dzięki dodatkom w postaci miodu, toffi i cukru posiada delikatny i ciepły smak. Ekstrakt z liści czerwonokrzewu afrykańskiego nie zawiera, tak, jak typowe herbaty, teiny, kofeiny i garbników, dlatego też Latte Cha Black jest łagodna w smaku - bez charakterystycznego dla herbatach zielonych lub czerwonych posmaku goryczy. Dodatek kawy nieznacznie wzmacnia smak całości.
Obie propozycje Mokate, wyjątkowo innowacyjne - z pewnością trafią w gusta wszystkich poszukiwaczy nowych smaków. Tradycjonaliści powinni jednak pamiętać, że Latte Cha Green oraz Latte Cha Black to nieco zmodyfikowany, pyszny, pożywny i relaksujący napój indyjski - Masala Chai. Miksy Latte Cha Green oraz Latte Cha Black to egzotyka najwyższej próby podana w formie instant. Wyjątkową zawartość podkreślają nowe opakowania - oryginalne, o niespotykanej grafice i kolorystyce. info: Mokate (ok)