Baza firm

Ogłoszenia

Auto salon

Kino

Konkursy
Niedziela, 22 grudnia 2024 r.  Imieniny: Honoraty, Zenona

Jak smarki smarkały...

10.04.2009
Jak smarki smarkały...
- Dzieci myślą, że mleko pochodzi z kartonu, a nie od krowy – śmieje się Janina Dudek. Przez trzy ostatnie dni wychowankowie Przedszkola nr 17 i Szkoły Podstawowej nr 11 w Roju poznawali trudy codziennego życia dawnych Ślązaków, uczyli się o szacunku do chleba i kulturze spożywania posiłku. A wszystko to w ramach projektu „Śląskie tradycje perełką w Europie”.
 

Od poniedziałku do środy realizowano wiosenną edycję - „Sznita chleba z masłym kożdymu smakuje”. W program zaangażowały się nauczycielki Zespołu Szkół nr 5: Janina Dudek, Urszula Budniok, Anna Badura, Jolanta Przebierała, Sylwia Laska i Aneta Kieryk. Akcję zrealizowano dzięki uprzejmości dr Róży Cichy-Jania, która na te kilka dni udostępniła Izbę Regionalną “Stodołę na Gadziokach”. Właścicielka kultywuje tradycje śląskie, gromadząc w Stodole dawne przedmioty użytku domowego oraz sprzęty rolnicze. Dzieci uczestniczące w zajęciach zobaczyły, jak wygląda maselnica, żelazko na duszę czy cep. Anna Adamczyk i Anna Zielonka z zespołu “Rojanki” opowiedziały o życiu dawnych Ślązaków i ich pracy. - Wy, jak wracacie ze szkoł, to siadacie do komputera. A kiedyś dzieci musiały paść krowy i pomagać w zajęciach domowych.

 

Dowiedzieliśmy się, że pani Adamczyk jest siostrą przyrodnią zmarłego Józefa Poloka. Wspomina, że jako dziecko, nosił on tzw. habelkę – sukieneczkę zakładaną wówczas zarówno dziewczynkom, jak i chłopczykom. A jak rozpoznawano płeć bajtla? Bardzo łatwo – Kiedy dzieci noski wycierały, podnosząc habelkę.

 

Spotkanie było niezwykłą lekcją o kulturze Śląska. Organizatorki przygotowały dla podopiecznych różne zabawy, nauczyły ich starych przyśpiewek i wytłumaczyły, jak się piekło chleb, robiło masło i wyrabiało ser. Dzieci skosztowały popularnej wodzionki i smażonej kejzy. Wcześniej musiały jednak przekonująco i głośno zaśpiewać “My som głodni, dejcie jeść...”.

 

Na jesień rusza kolejna edycja projektu. Tym razem tematem przewodnim będzie pieczenie ziemniaka. Do uczestnictwa zaproszona będzie malarka, rzeźbiarz, pszczelarz i hafciarki. Dzieci będą mogły wykazać się talentem poprzez rzeźbienie w mydle. Patrycja Cieślak

 

PRZEPISY:
 

KEJZA SMAŻONO (zapiekany ser)

biały ser posolić, dodać kminek, odrobinę sody spożywczej i masło. Wszystko razem wymieszać i pozostawić na 24 godziny, najlepiej w ciepłym miejscu. Dodać kostkę masła i wszystko przesmażyć w garnku zanurzonym w wodzie (jak powidła), aby składniki się połączyły. Wylać do naczynia i poczekać, aż stężeje.

 

 

 

WODZIONKA

Stary chleb pokruszyć do miseczki, dodać czosnek, sól i omastę lub masło. Zalać gorącą wodą.

 

SMACZNEGO!!!
 
 
 
Jak uzyskać efekt włóczki na świątecznym baranku? Wystarczy przecisnąć ciasto przez wyciskarkę do czosnku, a nasz wypiek będzie wyjątkowy.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Aby dodać komentarz musisz się zalogować!

Nie masz konta? - zarejestruj się


© 2006-2024 Fundacja Sztuka, Gazeta Żorska  |  e-mail: gazeta@gazetazorska.pl, portal@gazetazorska.pl           do góry ^
Industry Web Zarządzaj plikami "cookies"